Babka Płesznik (Plantago psyllium) znana też pod nazwami babka śródziemnomorska i babka afrykańska, to roślina używana jako środek leczniczy od starożytności. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, Azji oraz północnej Afryki. Jej brunatne nasiona, przypominające wyglądem siemię lniane, są źródłem wielu ważnych dla organizmu substancji, stąd też wykorzystywane są w leczeniu szeregu schorzeń i dolegliwości.
Właściwości babki płesznik
Nasiona babki płesznik, dzięki wysokiej zawartości błonnika oraz śluzowatego polisacharydu, który skrywają łuski, są doskonałym remedium na dolegliwości układu pokarmowego. W kontakcie z wodą nasiona uwalniają śluz, który ma zbawienny wpływ na problemy trawienne – ułatwia on przesuwanie zalegających w jelitach resztek pokarmowych, poprawiając tym samym perystaltykę i oczyszczanie jelit. Stąd też babka płesznik bywa często pomocna przy zaparciach, biegunkach i wzdęciach, a także odtruwaniu organizmu.
Ponadto śluz zawarty w babce płesznik, działając powlekająco i przeciwzapalnie, może wspomóc leczenie hemoroidów, wrzodów czy zespołu jelita drażliwego.
Nasiona babki płesznik znajdują również zastosowanie jako środek wspomagający odchudzanie. Pęczniejąc w żołądku, dają uczucie sytości, dzięki czemu ilość spożywanej żywności zostaje zmniejszona. Ponadto hamują wchłanianie z pożywienia tłuszczu i węglowodanów, czyli głównych wrogów szczupłej sylwetki.
Przeprowadzone badania dowiodły, że regularne spożywanie nasion babki płesznik zwiększa stężenie tzw. „dobrego cholesterolu”, a obniża tego „złego”. Babkę płesznik polecić można również cukrzykom oraz insulinoopornym, ponieważ wykazano, że duża zawartość w niej błonnika pokarmowego (68g w 100g) nie tylko obniża poziom cukru we krwi, ale także jego stężenie w moczu.
Jak smakuje babka płesznik?
Jest neutralna w smaku. Można ją rozpuścić w wodzie lub dodać do soku, koktajlu, jogurtu bądź owsianki. Łatwo ją zatem będzie „przemycić” dzieciom czy dorosłym niejadkom 😉
Jak dawkować babkę płesznik?
Osoby dorosłe przy problemach trawiennych – 2-3x dziennie 2 łyżki stołowe.
Dzieci – 1x dziennie w 4-krotnie mniejszej dawce niż dorośli.
Przekraczanie zalecanych dawek może przynosić efekty odwrotne do pożądanych.
Niezwykle ważne jest, aby przyjmując babkę płesznik zadbać o odpowiednią ilość wypijanych płynów, gdyż niedostateczne nawodnienie może doprowadzić do zaparć i innych problemów trawiennych.
Zastosowanie zewnętrzne babki płesznik
Babka płesznik znajduje też zastosowanie w leczeniu chorób dermatologicznych. W postaci okładów doskonale nawilża i odżywia skórę, stąd też polecana jest przy łuszczycy, atopowym zapaleniu skóry czy trądziku różowatym.
Przeciwskazania i skutki uboczne spożywania babki płesznik
Babki płesznik nie należy stosować u osób cierpiących na skurcze jelit i bóle brzucha o nieznanej przyczynie, a także w przypadku niedrożności jelit. Nie zaleca się także łączyć jej z lekami, gdyż może ograniczać ich wchłanianie (zalecany minimum 2-godzinny odstęp).
Natomiast w odróżnieniu od wielu ziół i suplementów, babka płesznik jest bezpieczna dla kobiet w ciąży i w okresie laktacji.
Babka płesznik a babka jajowata
Obie babki mają podobny skład i właściwości. Uważa się jednak, że łupina babki jajowatej działa silniej przeczyszczająco, a nasiona babki płesznik bardziej sycąco. Na rynku można spotkać mieszanki obu babek, zwykle pod nazwą „Błonnik witalny mix”.
Niewątpliwie babka płesznik to prawdziwe bogactwo z natury, a jej codzienna suplementacja może przynieść wiele korzyści zdrowotnych.