• Chodkiewicza 8, Mokotów 02-593 Warszawa
  • Pon.-Pt. 08:00/19:00 | Sob. 09:00/15:00
  • (48) 22 370 20 76
  • 512 023 930

Babka Płesznik – właściwości lecznicze i zastosowanie

Babka Płesznik (Plantago psyllium) znana też pod nazwami babka śródziemnomorska i babka afrykańska, to roślina używana jako środek leczniczy od starożytności. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, Azji oraz północnej Afryki. Jej brunatne nasiona,  przypominające wyglądem siemię lniane, są źródłem wielu ważnych dla organizmu substancji, stąd też wykorzystywane są w leczeniu szeregu schorzeń i dolegliwości.

Właściwości babki płesznik

Nasiona babki płesznik, dzięki wysokiej zawartości błonnika oraz śluzowatego polisacharydu, który skrywają łuski,  są doskonałym remedium na dolegliwości układu pokarmowego.  W kontakcie z wodą nasiona uwalniają śluz, który ma zbawienny wpływ na problemy trawienne  – ułatwia on przesuwanie zalegających w jelitach resztek pokarmowych, poprawiając tym samym perystaltykę i oczyszczanie jelit. Stąd też babka płesznik bywa często pomocna przy zaparciach, biegunkach i wzdęciach, a także odtruwaniu organizmu.   

Ponadto śluz zawarty w babce płesznik, działając powlekająco i przeciwzapalnie, może wspomóc leczenie hemoroidów,  wrzodów czy zespołu jelita drażliwego. 

Nasiona babki płesznik znajdują również zastosowanie jako środek wspomagający odchudzanie. Pęczniejąc w żołądku, dają uczucie sytości, dzięki czemu ilość spożywanej żywności zostaje zmniejszona. Ponadto hamują wchłanianie z pożywienia tłuszczu i węglowodanów, czyli głównych wrogów szczupłej sylwetki. 

Przeprowadzone badania dowiodły, że regularne spożywanie nasion babki płesznik zwiększa stężenie   tzw. „dobrego cholesterolu”, a obniża tego „złego”. Babkę płesznik polecić można również cukrzykom oraz insulinoopornym, ponieważ wykazano, że duża zawartość w niej błonnika pokarmowego (68g w 100g) nie tylko obniża poziom cukru we krwi, ale także jego stężenie w moczu. 

Jak smakuje babka płesznik?

Jest neutralna w smaku. Można ją rozpuścić w wodzie lub dodać do soku, koktajlu, jogurtu bądź owsianki. Łatwo ją zatem będzie „przemycić” dzieciom czy dorosłym niejadkom 😉

Jak dawkować babkę płesznik?

Osoby dorosłe przy problemach trawiennych – 2-3x dziennie 2 łyżki stołowe. 

Dzieci – 1x dziennie w 4-krotnie mniejszej dawce niż dorośli.

Przekraczanie zalecanych dawek może przynosić efekty odwrotne do pożądanych.

Niezwykle ważne jest, aby przyjmując babkę płesznik zadbać o odpowiednią ilość wypijanych płynów, gdyż niedostateczne nawodnienie może doprowadzić do zaparć i innych problemów trawiennych. 

Zastosowanie zewnętrzne babki płesznik

Babka płesznik znajduje też zastosowanie w leczeniu chorób dermatologicznych. W postaci okładów doskonale nawilża i odżywia skórę, stąd też polecana jest przy łuszczycy, atopowym zapaleniu skóry czy trądziku różowatym. 

Przeciwskazania i skutki uboczne spożywania babki płesznik

Babki płesznik nie należy  stosować u osób cierpiących na skurcze jelit i bóle brzucha o nieznanej przyczynie, a także w przypadku niedrożności jelit. Nie zaleca się także łączyć jej z lekami, gdyż może ograniczać ich wchłanianie (zalecany minimum 2-godzinny odstęp). 

Natomiast w odróżnieniu od wielu ziół i suplementów, babka płesznik jest bezpieczna dla kobiet w ciąży i w okresie laktacji.

Babka płesznik a babka jajowata

Obie babki mają podobny skład i właściwości. Uważa się jednak, że łupina babki jajowatej działa silniej przeczyszczająco, a nasiona babki płesznik bardziej sycąco. Na rynku można spotkać mieszanki obu babek, zwykle pod nazwą „Błonnik witalny mix”.

Niewątpliwie babka płesznik to prawdziwe bogactwo z natury,  a jej codzienna suplementacja może przynieść wiele korzyści zdrowotnych.